Tentoonstellingen aanmelden

Palace Ruin – James Beckett (locatie: Gustav Mahlerplein, dagelijks 7-22)

TAAK, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

“Dit object staat niet in brand, u hoeft de brandweer niet te bellen”, staat op het bordje bij de installatie van James Beckett op de Amsterdamse Zuidas. Op gezette tijden, tijdens de lunchpauze en begin en eind van de werkdag, komt er namelijk rook uit deze reconstructie van een fragment van het Paleis voor Volksvlijt, dat in 1929 letterlijk in rook opging. Beckett ziet het paleis als een eerste voorbeeld van corporate architecture, zoals je dat meer ziet in deze kantorenwijk. Waar zijn werk trouwens prima tot zijn recht komt en dagelijks veel bekijks trekt. Ook gaat het tijdelijk functioneren als podium voor lezingen en optredens. Kijk hiervoor op www.taak.me, de aftrap is op 26 augustus.

Deze zomer staat er een ruïne op de Zuidas: Palace Ruin. James Beckett herbouwt er een fragment van het Paleis voor Volksvlijt.

Zijn installatie is dagelijks te bezoeken en fungeert op vrijdagen als podium voor lezingen en concerten. Het Paleis voor Volksvlijt (1864) brandde in 1929 af. Een foto uit die tijd toont een zijgevel van het gebouw na de bluspoging, te midden van een waas van rook en scherven. Beckett reconstrueert dit beeld in de vorm van een grote sculptuur met rook waardoor het moment direct na de brand wordt opgeroepen.

Beckett is geïnteresseerd in de industriële ontwikkeling van Europa. Hij raakte geïntrigeerd door de architectuur van het Paleis die was geïnspireerd op het Crystal Palace in Londen. Het Paleis bestond voornamelijk uit een constructie van ijzer en glas. Deze wijze van bouwen stond aan de wieg van de zogenoemde corporate architecture, zoals nu te zien is op de Zuidas. Palace Ruin is daarom tussen zijn nakomelingen op het Gustav Mahlerplein geplaatst.

De ruïne is een podium. In het Paleis voor Volksvlijt vond een ambitieus cultureel programma plaats met tentoonstellingen en concerten. Beckett organiseert in navolging hiervan samen met TAAK bij de ruïne een serie publieke gesprekken over architectuur en verval, met onder anderen Jes Fernie, Tony Chakar en Michiel van Iersel. Beckett programmeert er ook met Seamus Cater en Natalia Domínguez Rangel een reeks experimentele muziekconcerten van onder meer Microtub en N.M.O.

Binnen de installatie verbindt Beckett als extra onderzoeksproject het Paleis aan een breed scala aan vuren; van de recente grote branden in wolkenkrabbers in Dubai en beruchte brandstichtingen om de verzekering op te lichten, tot beroemde vlammen uit de klassieke oudheid. Met dit onderzoek en met de optredens wil Beckett het oorspronkelijke Paleis en zijn programma in een hedendaags daglicht plaatsen.

De bevindingen van de bijeenkomsten en het onderzoekstraject zijn terug te vinden in tijdelijke museale presentaties in de ruïne en in een digitale publicatie. De officiële opening is op 26 augustus, met de start van het nieuwe culturele seizoen. De lezingen en concerten vinden plaats op 18 augustus en op 2, 9, 16, 23 en 30 september, met een afsluitend evenement op 7 oktober. Het programma is te zijner tijd te vinden op www.taak.me

Van 14 aug 20 16

t/m 14 okt 20 16