Paleis van Fotografische Sculpturen van fotograaf en kunstenaar Koen Hauser is een totaalinstallatie van tweedimensionale fotografische afbeeldingen, waarin sculptuur en fotografie elkaar beïnvloeden en naadloos in elkaar overlopen. De tentoonstelling toont verschillende projecten van Hauser. Hierin speelt hij met de dimensies van fotografie en beeldhouwkunst door gebruik te maken van digitale technieken, zoals AI, 3D-rendering en Photoshop.

Paleis van Fotografische Sculpturen’ bevat werken uit zijn serie ‘Skulptura’ en nieuwe foto’s van het project ‘Michelangelo Iconoclastia’. Voor ‘Michelangelo Iconoclastia’ herinterpreteerde Hauser visueel een oude toeristische gids over het werk van beeldhouwer Michelangelo. In ‘Skulptura’ onderzoekt hij de kruisbestuiving tussen fotografie, mode en sculptuur. Zo maakte hij voor dit project bijvoorbeeld 3D-renderingen van de modeontwerpen van Vivienne Westwood en Viktor & Rolf.

Beide projecten zijn ontstaan uit Hausers fascinatie voor vintagefoto’s van beeldhouwwerken en tonen zijn vermogen om historische beelden een nieuwe vorm te geven. Hierdoor kan voor de museumbezoeker een fascinerend spel ontstaan tussen kijken, zien en herkennen. Met ‘Paleis van Fotografische Sculpturen’ creëert Hauser een stijlkamer waarin niets is wat het lijkt.

Beeld: Paleis van Fotografische Schulpturen, Koen Hauser