In de kunstzaal van Waterlandsmuseum de Speeltoren kun je kennismaken met de verfijnde driedimensionale papierobjecten van Tonie van Marle.
Van Marle vervaardigt papieren structuren door tekeningen, laag op laag, uit te snijden met mesjes en precisie. Deze 3D sculpturen doen denken aan natuurlijke organismes en archeologie. Elke laag heeft zijn eigen karakter en de verschillende lagen samen vormen een eenheid die een spannend kijkspel oplevert. De kijker wordt uitgedaagd om door de lagen heen te kijken en het zijn en het juist niet-zijn van de vormen te ervaren.
Bijzonder aan de nu getoonde papierkunst is dat Tonie van Marle deze techniek ontwikkelde in de corona-periode. Vanuit haar atelier wilde zij contact houden met de buitenwereld door verhalen te vertellen over haar werk. In de expositie kun je ook kennis nemen van die verhalen en in een korte documentaire kun je zien hoe zij werkt. Van Marle zegt hierover: “Al snijdend ontstaat het werk bijna autonoom onder je handen. Omdat het snijden met een mes onherroepelijk is, vereist het je volledige concentratie.”