Parade van onnavolgbare momenten – Jan Moerbeek en een reactie van Jeanine Vloemans

Van 8 mei t/m 4 juli 2021 presenteert Willem Twee kunstruimte een grote tentoonstelling met werk van Jan Moerbeek (Halsteren, 1947-2020). Tegelijkertijd is in dezelfde ruimte een schilderkunstige interventie van Jeanine Vloemans (Rotterdam, 1995) te zien.

De tentoonstelling, getiteld Parade van onnavolgbare momenten naar een werk van Jan Moerbeek uit 2003, is een hommage aan deze in 2020 overleden Brabantse schilder. De 75 werken die hij naliet en hier voor het eerst samen worden getoond, geven inzicht in zijn veelzijdige oeuvre. Ook laten ze zien hoe Moerbeek in de laatste periode van zijn leven werken heeft aangepast en overgeschilderd.

Jeanine Vloemans schildert ook, maar waar Moerbeek altijd is blijven vasthouden aan het platte vlak, worden de schilderijen van deze jonge Bossche kunstenaar steeds ruimtelijker. Haar schilderijen zijn vaak onderdeel van ruimtevullende installaties en lopen letterlijk over op de muren en het meubilair.

Hoewel compleet verschillend in stijl en techniek, vinden de werken van Moerbeek en Vloemans elkaar in hun verhalende en fantastische thematiek, fascinatie voor symboliek en drang naar visuele ordening. Daarnaast delen zij een intuïtieve schilderstijl en een helder kleurgebruik. In ruimtes die grenzen aan de zaal waarin het werk van Moerbeek wordt getoond, creëert Vloemans een installatie met nieuw en bestaand werk. Voorafgaand aan de expositie zal ze een maand als artist-in-residence werken in Willem Twee kunstruimte.

Jan Moerbeek

Jan Moerbeek was dertig jaar toen hij in 1977 begon aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch (nu AKV|St. Joost). Daarvoor had hij al een studie bouwkunde afgerond in Tilburg. Vanaf zijn afstuderen heeft hij zich toegelegd op zijn kunstenaarschap. Daarnaast gaf hij enkele jaren les op St. Lucas te Boxtel en was hij medeoprichter en coördinator van de Atelier Beheer Stichting, voorzitter van Nova Zembla en betrokken bij de atelierroute Den Bosch.

Moerbeek was een echte schilder, die in een intuïtieve, deels abstracte, deels figuratieve schilder- en tekenstijl, een kleurrijke, speelse fantasiewereld wist neer te zetten. Zijn werk heeft raakvlakken met het werk van CoBrA-schilders, maar kent een verfijnde, dromerige beeldtaal die heel kenmerkend is voor zijn stijl. Opvallend is ook dat je ziet dat Moerbeek een bouwkundige achtergrond heeft. Er zitten regelmatig architecturale verwijzingen in zijn werk.

Jeanine Vloemans

Jeanine Vloemans is in 2017 afgestudeerd aan het AKV St. Joost in ‘s-Hertogenbosch, waar ze ook woont en werkzaam is. In haar artistieke praktijk probeert zij het schilderij te ontdoen van zijn traditionele tweedimensionaliteit. Momenteel experimenteert ze met muurschilderingen en handgemaakte tapijten, waardoor het werk elke keer weer op een andere manier kan worden gepresenteerd. Het werk van Vloemans is verhalend en mythisch van aard. Ze is gefascineerd door mythes en sagen en de ogenschijnlijk simpele symboliek die hierin gebruikt wordt voor het uitleggen van complexe ideeën.

Beginnende en ervaren kunstenaars samenbrengen
Willem Twee hecht veel waarde aan het ondersteunen van kunstenaars in de ontwikkeling van hun carrière. Vanuit deze doelstelling organiseren we tentoonstellingen waarin we het werk van een beginnende en een ervaren kunstenaar samenbrengen. De beginnende kunstenaar heeft profijt van de ervaring en naamsbekendheid van de ervaren kunstenaar. Andersom kan een ervaren kunstenaar voordeel hebben van een nieuwe, andere manier van denken en kijken van een beginnende kunstenaar.