Tentoonstellingen aanmelden

Pass It On – Private Stories, Public Histories

Fotodok, Utrecht

Kunstenaars Inge Meijer (NL), Lebohang Kganye (ZA), Marianne Ingleby (US/NL), en Pablo Lerma (ES/NL) nemen de tentoonstellingsruimte aan Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht gedurende drie maanden over om deze om te vormen naar een dynamische plek waar ze kunnen werken aan lopende projecten. Ook geven de kunstenaars een inkijkje in het artistieke proces en kunnen bezoekers met hen in gesprek gaan over hun werk.

De projecten die samengebracht zijn in Pass It On hebben allemaal een familiearchief als vertrekpunt. In Ho thubeha ha lebone (Een breking van het licht) richt Kganyezich op foto’s van haar familie, die werden genomen tijdens de apartheid in Zuid-Afrika. Meijer ontdekt in A Garden Revisioned een archief vol verlovingsfoto’s uit een trouwzaal in Gwanju, die in gebruik was tussen 1988 en 2006 maar daarna leeg stond tot het werd gesloopt tijdens het verblijf van de kunstenaar in Zuid-Korea. Ingleby’s project Operation Detachment komt voort uit vele dozen foto’s, negatieven en documenten die zij erfde van haar grootvader Bruce Elkus. Hij was een officiële fotograaf voor het Amerikaanse leger in Iwo Jima in 1945.Tot slot duikt Lerma in It Doesn’t Stop at Images speciaal voor Pass It On in de collectie van IHLIA LGBTI Heritage, waar hij voorstellingen van mogelijke queer families samenstelt uit het materiaal dat hij daar tegenkomt.

FOTODOK zoekt in de context van de huidige pandemie naar alternatieve manieren om te kunnen omgaan met tentoonstellingsruimtes, kunstenaars en publiek. We ondersteunen kunstenaars door ze een raamwerk te bieden voor verschillende productiefases, waarmee zij hun werk verder kunnen ontwikkelen. Wij bieden het publiek de mogelijkheid om een kwetsbare ruimte te betreden waar methodes, plannen en twijfels worden blootgelegd en waar de kunstenaars beschikbaar zijn voor gesprek. De tentoonstelling is op die manier een open plek waar verhalen, reflecties en ideeën kunnen worden doorgegeven van de kunstenaars aan het publiek en weer terug.

Pass It On is de afsluiter van FOTODOKs centrale thema in 2020: collectief geheugen. Met deze tentoonstelling focussen we op intieme, persoonlijke verhalen die belangrijke historische gebeurtenissen of tijdperken weerspiegelen. Bezoekers ontdekken hoe kunstenaars vorm en betekenis geven aan aanvankelijk ongestructureerde verzamelingen beelden. De installaties laten zien hoe kunstenaars proberen deze beelden te vatten, structuren, interpreteren en te transformeren. En hoe ze ‘counter- memories’ en een alternatief verleden construeren door onderbelichte of onbekende beelden op de voorgrond te plaatsen.

De tentoonstelling vraag zich ook af wat de rol van de kunstenaar is in verhouding tot gevonden beeldmateriaal. Wat is de relatie tussen een kunstenaar en een archief? Komen de beelden uit eigen familiekring, heeft de kunstenaar ze per toeval ontdekt of zijn ze naar boven gekomen dankzij diepgravend onderzoek bij een instituut? Welke verantwoordelijkheden en ethische kwesties komen bij deze manieren van werken kijken? En tot slot, waar liggen de grenzen tussen het werk van een kunstenaar, archivaris en curator?

Beeld: persbericht

Van 27 nov 20 20

t/m 28 feb 20 21