Tentoonstellingen aanmelden

Pastels – Het pastelportret in Nederland

Museum Van Loon, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Tentoonstellingen met pastelportretten worden maar zelden georganiseerd. In Nederland was de laatste expositie zelfs in 1948. Pastels zijn uitermate fragiel en bevinden zich vaak in privécollecties, waardoor bruiklenen lastig te verkrijgen zijn. Alleen al daarom is de tentoonstelling ‘Pastels’ in Museum Van Loon uniek te noemen. De stijlkamers van het zeventiende-eeuwse grachtenpand fungeren als een who is who van de achttiende- en negentiende-eeuwse elite in Europa, vastgelegd door prominente pastellisten zoals Charles Howard Hodges en Jean-Etienne Liotard. Indrukwekkend zijn de portretten van Thérèse Schwartze (1851-1918), die al op haar vijftiende grote opdrachten kreeg van rijke Amsterdamse families zoals de Van Loons en de Borski’s, en later zelfs van het Koninklijk Huis. De allure van haar zachte, heldere pastelportretten waren destijds nog een goed alternatief voor de opkomende portretfotografie.

In het voorjaar van 2018 zal Museum van Loon de tentoonstelling Pastels: Het pastelportret in Nederland presenteren. Voor het eerst sinds 1948 zal een overzicht gegeven worden van het werk van de belangrijkste pastelportrettisten in Nederland in de 18e en 19e eeuw. In de kamers van het huis worden werken getoond van zowel Nederlandse als buitenlandse meesters in deze techniek.

De bloei van het pastelportret in de achttiende eeuw zorgde voor een komen en gaan van getalenteerde buitenlandse portrettisten in ons land, waaronder Jean-Etienne Liotard (1702-1789), Jean-Baptiste Perronneau (1715-1783) en Charles Howard Hodges (1764-1837). De portrettisten hadden een Nederlandse clientèle bestaande uit bankiers, politici, de adel en het Koninklijk Huis. Ook in de negentiende eeuw werd er volop met  pastelkrijt gewerkt voor welgestelde opdrachtgevers, onder wie de familie Van Loon. Werken uit de collectie van Museum Van Loon van onder meer Heinrich Siebert I (werkzaam 1847-1865) en Thérèse Schwartze (1851-1918) worden getoond in de kamers van het museum.

Museum van Loon hoopt met deze tentoonstelling een bijdrage te kunnen leveren aan de bekendheid van zowel de buitenlandse als de Nederlandse pastellisten. Ook hoopt het museum de bezoekers kennis te laten maken met pastellisten die door de jaren heen in vergetelheid zijn geraakt, zoals Pierre Frédéric de la Croix (1709-1782) en de broers Francesco (1747-1822) en Felippo Tozelli (1794-1835), die allen de Nederlandse portretkunst hebben verrijkt met hun verfijnde portretten.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij WBooks de publicatie Het pastelportret in Nederland, geschreven door Rudi Ekkart, Claire van den Donk en Fleur Siedenburg.

Beeld: Thérèse Schwartze, Portret van Wilhelmina van Oranje-Nassau, ca. 1885-1890. Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, Den Haag.

Van 8 mrt 20 18

t/m 4 jun 20 18