Van zondag 19 maart tot en met 16 juli 2023 is in Museum Slager de nieuwe expositie ‘Pats! Boem! (Laat u verleiden!)’ van Hanneke Gommers te zien. Een brede gevarieerde tentoonstelling met bekende én nieuwe werken. De realistische schilderijen zijn van hoge kwaliteit, fraai geschilderd, bevatten veel verrassingen en nodigen bezoekers daarom uit om heel goed te kijken, dichtbij en van afstand.

Hanneke Gommers, geboren en opgegroeid in Vught, tekende en schilderde van jongs af aan. Haar kunstopleiding volgde ze aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1979-1984). Zij geeft nu zelf een dag in de week les in Waalwijk. Hanneke Gommers woont in het buitengebied tussen Esch, St. Michielsgestel en Boxtel. Dat buitengebied met zijn natuur, planten en dieren, is een grote inspirator voor haar werk. Maar bijzonder is vooral de combinatie, die zij maakt met werken van grote meesters, zoals Picasso, Rubens, Rembrandt en Matisse. “Mijn omgeving en de oude meesters reageren op elkaar. Ik leen hun voorstellingen om in mijn eigen werk anders te schilderen, of om het werk een sterkere of andere betekenis te geven.”

In de tentoonstelling zijn veel voorbeelden te zien van de manier waarop Hanneke Gommers speelt met vroeger en nu. En dit met kwaliteit en groot vakmanschap. ‘Playfulness’ is geïnspireerd door een bekend portret van Picasso van zijn vriendin Marie Therese. Hanneke Gommers kantelt het platte beeld en legt er knikkers op, waardoor er toch weer de illusie van ruimte ontstaat. ‘Les demoiselles de Paris’ is ontleend aan een recente foto van Hanneke en vriendinnen voor het bekende café “Les deux Magots” in Parijs, waar vele kunstenaars dagelijks samen kwamen. Wat is er over de foto van de vriendinnen heen gedrapeerd? ‘Fruitfulness’ verwijst naar vruchten die Caravaggio schilderde, waarover Hanneke Gommers een abstract patroon heeft geschilderd.

Elk schilderij bestaat uit lagen die uiteindelijk met elkaar verbonden worden door het schilderen. Abstracte lagen of juist herkenbare lagen uit historische werken of uit haar eigen omgeving. Elk schilderij verleidt om verder te kijken en te denken. Daarom: ‘Pats. Boem. Laat u verleiden!’

Beeld: Hanneke Gommers, Museum Slager