Reis je mee met Raji in het Rijksmuseum? Op zoek naar de eigenschappen van een perfecte vakantie ging fotograaf Mounir Raji (1982) mee met een cruise langs het Caribisch gebied. In zo’n vijftig overrompelende foto’s dompelt hij je onder in een wereld waar weinig aan het toeval wordt overgelaten.

Na een paar rustiger jaren gaan reizigers weer massaal ’op avontuur’. Maar wat maakt een perfecte vakantie? En wat is het mechanisme dat achter toerisme schuilgaat? In opdracht van het Rijksmuseum portretteerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 de ultieme toeristische ervaring: een cruise. Luieren, complete tours en (veel) ijs. Het is alles wat je je bij vakantie voorstelt in overvloed. En meer.

Mounir Raji’s eigen vakanties bestonden vroeger vooral uit familiebezoek. “We reden naar Marokko en bleven daar 6 weken, zonder vooropgesteld plan. Ik zag mezelf tijdens deze reizen niet per se als toerist”, aldus Raji. Voor deze serie wilde hij het tegenovergestelde ervaren. Hij reisde af naar Florida om aan boord te gaan van een 8-daagse cruise langs Curaçao, Aruba en de Bahama’s. Raij: “Je stapt een andere wereld in als een ontsnapping van het dagelijks leven waarin zekerheid, entertainment en comfort centraal staan.”

In tegenstelling tot een stad of land is een cruiseschip volledig gebouwd voor toerisme. Alle ingrediënten voor een vakantie komen er samen. Vermaak en ontspanning, met de veiligheid van een groot schip. Hier is iedere dag een ‘Perfect Day’. Maar hebben mensen ook oog voor het personeel en de impact op natuur en lokale bevolking? In zijn serie stapt Raji de veilige bubbel van een cruise binnen en betrekt hij ons in zijn zoektocht. Je ontdekt het zelf, met een bezoek aan het Rijksmuseum.

Mounir Raji (1982) is fotograaf, beeldmaker en onderzoeker. Hij staat bekend om zijn beelden die geworteld zijn in warmte en realisme. Naast commerciële opdrachten, maakt hij ook series die onder meer te zien waren bij onder andere Kunstmuseum Den Haag. In 2023 kwam zijn eerste fotoboek ‘Dreamland’ uit waarin hij een ode brengt aan Marokko.

Beeld: Mounir Raji