Kunstenaar Peter Buggenhout creëert objecten die gewoon ‘zijn wat ze zijn’ en niets hoeven te representeren. Zijn sculpturen zijn gemaakt van materialen die zijn samengebracht zonder enige waarneembare logica. Hij gebruikt wat voor handen is. Zo biedt de tentoonstelling Second Sight in de Projektenzaal van het Kunstmuseum een voorproefje van de foot print die ons industriële heden achterlaat.

Buggenhouts kunst is een ode aan de menselijke creativiteit. Hij gebruikt een rijke schakering van zowel kleurrijke, vrolijke als sombere, donkere dimensies die als het ware door de blender worden gehaald om zo tot een nieuwe werkelijkheid te komen.

In de esthetiek van puin en afval ziet Buggenhout het tegengestelde van ideologieën en utopieën die ons de valse hoop geven op eindeloos beschikbare grondstoffen en grenzeloze groei. In zijn sculpturen versmelt het afval van de grootschalige industrie met de restanten van massaproductie en consumptie – dingen die onze samenleving systematisch uit haar gezichtsveld bant.

“Beeldend uitgedrukt is cultuur de enorme pletwals die onze wereld van orde voorziet door een heleboel dingen naast zich aan de kant weg te drukken. De pletwals laat naast zich, links en rechts een enorm massa puin achter: ideeën en goederen die ons niet meer dienstig zijn. Als we de bergen puin bekijken, moeten we ons afvragen in hoeverre een systeem heilbrengend is.“ Peter Buggenhout, 2001

Peter Buggenhout (1963) studeerde in Gent, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij begon zijn carrière als schilder maar werkt sinds 1996 als beeldhouwer.

Beeld: Peter Buggenhout, Gorgo #27, 2012, mixed media, H 150 x 100 x 120 cm, Courtesy Konrad Fischer Galerie.