Van 28 juni tot en met 5 januari 2025 presenteert Rijksmuseum Twenthe de allereerste museale solotentoonstelling van de opkomende kunstenaar Philip Vermeulen. Onder de titel “Philip Vermeulen. Chasing The Dot” worden maar liefst zes van zijn intrigerende werken gepresenteerd, elk in een eigen zaal. Bovendien zijn speciaal voor deze tentoonstelling twee gloednieuwe werken ontwikkeld.

Hypersculpturen

In zijn werken verkent Vermeulen via beweging, licht, trillingen en geluid de fundamenten van de menselijke waarneming. Wat doet licht met onze hersenen, hoe registreren we beweging, hoe voelt geluid, en zien we eigenlijk wel wat we denken te zien? Vermeulen’s ruimtevullende installaties, die hij zelf ‘hypersculpturen’ noemt, lijken voor de ogen van de toeschouwer te transformeren, waardoor een unieke en betoverende ervaring ontstaat.

Droomrijke trip

Een mooi voorbeeld is de immersieve installatie Chasing The Dot, waarbij de bezoeker wordt ondergedompeld in verschillende tinten licht en opeens een grote, donkere stip in het gezichtsveld ziet. Een stip die er in werkelijkheid niet is, maar die als een nabeeld op het netvlies verschijnt. Vermeulen’s werk draait om het najagen van dit soort ongrijpbare fenomenen en de vragen die deze verschijnselen oproepen. Kunnen we onze zintuigen wel vertrouwen? Wat is de realiteit, en is die voor iedereen hetzelfde? De tentoonstelling Philip Vermeulen. Chasing The Dot is een droomrijke trip voor zowel jong als oud. Andere werken in de tentoonstelling zijn Pulse, Ocular Drift en Fanfanfan.

Beeld: 2024 `Philip Vermeulen. Fotocredits Lemmie van den Berg