In nauwe samenwerking met het Musée national Picasso-Paris, wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België  komend najaar een unieke tentoonstelling aan Pablo Picasso (1881-1973). De twee instellingen ontcijferen een nooit eerder onderzocht thema: voor de allereerste keer zal Picasso’s relatie met de abstracte kunst worden belicht aan de hand van meer dan honderdtwintig uitzonderlijke werken.

De tentoonstelling behandelt de grote etappes die de link leggen tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis. Zij toont de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van Les Demoiselles d’Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Deze verrassende relatie, die bestaat uit kleine stappen vooruit, terugtrekken en achteruit, komt aan bod in het subtiele chronologische en thematische verloop van de tentoonstelling. Deze onthult de slingerbeweging van de kunstenaar tussen de abstractie en het figuratieve door de decennia heen.

Het kunstenaarsatelier vormt een ander belangrijk thema in de tentoonstelling.  Dit laboratorium van vormen, toont het creatieproces van Picasso aan de hand van verschillende reeksen (tekeningen en prenten). Het atelier, dat zowel een plaats van creatie als een decor voor het werk is, is ook de ruimte waar de verbeelding van de schilder tot uiting komt,  en belicht de ambiguïteit tussen realiteit en fictie.

De toeschouwer wordt niet alleen uitgenodigd om de buitengewone creativiteit van Pablo Picasso en zijn vermogen om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden te waarderen, maar ook om via zijn werk te meten hoe impulsen naar het onbekende een uitstekend middel blijven om zichzelf beter te leren kennen en om zich te bevrijden van beperkende etiketten.

Beeld: Pablo PICASSO, L’Arbre, 1907. Olie op doek, Musée national Picasso–Paris. Foto: Adrien Didierjean