Dat fotografie een krachtig middel is om jezelf neer te zetten, daar was kunstenaar Piet Mondriaan zich van meet af aan van bewust. Gedurende zijn carrière wordt Mondriaan geregeld professioneel gefotografeerd en wat opvalt is dat hij altijd lijkt te poseren. Zo werd hij vastgelegd in zijn atelier in Amsterdam in een peinzende houding, zittend op zijn bed, lezend in een boek. Met de door hem tot in de puntjes uitgedachte enscenering lijkt hij te willen communiceren dat hij een belezen kunstenaar is die vertrekt vanuit onderricht en theorie. En met succes, want tot op de dag van vandaag houdt het beeld stand dat Mondriaan voortdurend bloedserieus was en zich als een monnik terugtrok in zijn atelier. Een tweede categorie foto’s – de informele kiekjes – stelt hier een ander beeld tegenover. Op een foto gemaakt door zijn vriendin Agatha Zethraeus zien we Piet in zijn ondergoed in een lenige houding, terwijl zijn ‘schnurrbartbinde’ er wat losjes bij hangt.

In de tentoonstelling ‘Piet Mondriaan – Leven en werk voorbij zwart-wit’ wordt aan de hand van circa zestig foto’s getoond hoezeer Mondriaan aan zelfpromotie deed en voortdurend controle probeerde uit te oefenen op zijn imago, maar dat de kunstenaar ook een andere kant kende.

Beeld: Piet Mondriaan in zijn atelier met boven Compositie met gele lijnen en onder compositie met dubbele lijnen en geel. Parijs, oktober 1933 © Charles Karsten / RKD