Vanaf 8 maart 2023 opent de tentoonstelling Piet Paris ea. – Illustraties, glaskunst, mode waarin het werk van mode-illustrator Piet Paris wordt getoond. Piet Paris, pseudoniem van Pieter ’t Hoen (1962), reflecteert met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN en plaats zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van toonaangevende modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Iris van Herpen. Glaskunst, tekeningen en mode worden naast elkaar getoond en laten de basisbeginselen zijn achter elke tekening van Piet Paris: vorm, kleur en symmetrie.

Piet Paris

Pieter ’t Hoen (1962, Den Haag), alias Piet Paris, studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 1998 was hij een van de medeoprichters van de masteropleiding Fashion Institute Arnhem aan de ArteZ. Daarnaast geeft hij nog altijd tekenles aan modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Bekend werd  hij met zijn illustraties met karakteristieke lijnen, felle kleuren en vrouwelijke figuren met slanke silhouetten. Zijn tekeningen worden al 25 jaar  gepubliceerd in verschillende nationale en internationale kranten en tijdschriften als Vogue en Elle. Van het tekenen van catwalklooks tot het ontwerpen van een catwalk decor voor Viktor & Rolf, Piet Paris is niet uit de   internationale modewereld weg te denken.

Etaleren

Piet Paris is gefascineerd door ‘esthetiek’ en ‘etaleren’. Net als in zijn tekeningen, zijn de compositie en kleurcombinaties bij het presenteren van mode en design van groot belang. Zo ontwierp hij onder meer illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue en was driemaal curator van de Arnhemse Mode Biënnale (2005, 2007 en 2009). Met deze unieke kijk op etaleren, cureren en illustreren stelt hij in Museum JAN een bijzondere tentoonstelling samen. Wat hebben glas, tekeningen en mode met elkaar gemeen? Paris ontleedt de designs en brengt ze terug naar verschillende kernwaarden waaronder lijn, vorm, textuur maar ook ‘de ziel’.

In deze tentoonstelling zijn naast nieuwe en bestaande tekeningen van Piet Paris mode-items te zien oa. als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers, Iris van Herpen, Benchellal, Ronald van der Kemp, Loïs Brandsen, Schepers & Bosman, Stijn Koks en DIED. Daarnaast worden diverse (glas)kunstwerken uit de collectie van Museum JAN getoond, onder meer van Jan Verschoor, Aleš Vašícek, Stanislav Libensky, Willem Heesen en Ritsue Mishima, die Paris inspireerde tot het maken van nieuwe tekeningen. Modejournalist, presentatrice en auteur Fiona Hering, die zeer bekend is met Piet Paris, verzorgt de tentoonstellingsteksten.

Beeld: Affice Piet Paris e.a. Illustraties, glaskunst, mode