Vrouwen zijn sinds de uitvinding van de fotografie in 1839 actief als fotograaf. Ze werken in alle genres en spelen op vele manieren een rol als pionier.
Zo zijn vrouwen eigenaar van succesvolle fotostudio’s, experimenteren ze met nieuwe stijlen, richten ze hun lens op nieuwe onderwerpen en riskeren hun leven om verslag te doen van oorlogen.

Toch zijn de bijdrages van vrouwen aan de fotografie lang onderbelicht gebleven. Pas recent is hier meer aandacht voor. In Pioniers staat het vernieuwende werk centraal van 43 vrouwen die werkelijk pioniers zijn in de fotografie. De vrouwen die we in de tentoonstelling tonen hebben allemaal op hun eigen wijze een belangrijke rol gespeeld binnen de fotografie, als pionier, vernieuwer, voorloper. In veel gevallen waren ze vooruitstrevend en revolutionair met wat ze deden.

De tentoonstelling met bijna 200 originele foto’s focust op bekende en minder bekende fotografen zoals Emmy Andriesse, Eve Arnold, Eva Besnyö, Augusta Curiel, Bertien van Manen, Gerda Taro en Alexine Tinne.

Alle foto’s in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van 15 miljoen foto’s van het Nationaal Archief.
De afdrukken die getoond worden zijn originele vintageprints, tenzij anders vermeld.

Beeld: Nationaal Archief Den Haag