Activist, organisator en innovatieve kunstenaar, al deze drie termen zijn van toepassing op Kees de Groot (1956). Van 18 augustus t/m 3 november 2024 besteedt Rijksmuseum Twenthe aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar met een overzichtstentoonstelling waarin zijn artistieke ontwikkeling van 1978-2003 wordt getoond.

Na zijn opleiding aan de kunstacademie AKI in Enschede aan het einde van de jaren ‘70 maakte De Groot deel uit van een artistieke revolutie die zich zowel binnen als buiten de grenzen van Nederland voltrok. Zijn werk werd niet alleen nationaal erkend, maar ook internationaal. Het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Prinsenhof in Delft waren slechts het begin, waarna zijn pionierswerk in de mediakunst hem naar locaties over de hele wereld bracht, waaronder New York, Berlijn, Kyoto en Busan. De kunstinstallaties van De Groot onderscheidden zich door een kritische blik op de maatschappij, waarbij experimentele expressionistische videokunst werd gebruikt om een politieke boodschap te communiceren.

Terwijl hij internationaal succes had bleef Kees de Groot ook altijd zeer actief in Twente. Hij organiseerde een scala aan evenementen, variërend van feesten en festivals tot exposities en performances in Hengelo en Enschede. Deze evenementen stonden bekend om hun nadruk op lokaal talent binnen de underground scene, en dienden als een lanceringplatform voor talloze opkomende kunstenaars. De Groot heeft hierdoor een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Twente als plek voor de digitale- en underground kunstscene. Dankzij het door De Groot opgerichte PLANETART is de underground cultuur sterk vertegenwoordigd in het creatieve DNA van Enschede, waarvan het internationaal gerenommeerde kunst- en technologiefestival GOGBOT-festival het bekendste voorbeeld is.

Rijksmuseum Twenthe toont de niet eerder vertoonde ‘PLANETART Archives’, waarin de artistieke ontwikkeling van De Groot en hoogtepunten van PLANETART tot de oprichting van het GOGBOT-festival in 2004 te zien zullen zijn.

Over PLANETART Archives

De tentoonstelling vindt haar oorsprong in het project ‘PLANETART Archives 1978-2003’ van Kees de Groot, dat tot stand is gekomen in samenwerking met onderzoeker en filosoof Lars van der Miesen. Samen verdiepten zij zich in de uitgebreide archieven van Kees de Groot en PLANETART, wat heeft geresulteerd in een interactieve website. Daarnaast zijn De Groot en Van der Miesen gezamenlijk bezig met het schrijven van een boek waarin deze periode uitvoerig wordt beschreven en wordt geplaatst tegen de achtergrond van mondiale gebeurtenissen.

Beeld: Kees de Groot in zijn studio, 1983, foto: PLANETART foto archief.