De museumcollectie weerspiegelt de verspreiding en de impact van plastic over de wereld. Plastic verging niet en bleek de winnaar ten opzicht van andere materialen: goedkoop, vormbaar, toegankelijk, beschermend en gemakkelijk in verschillende kleuren te verven. Kunstenaars en ontwerpers experimenteerden erop los, de mogelijkheden met plastic leken oneindig. Dat zie je ook in onze collectie en straks in deze tentoonstelling terug.

De wereldwijde impact van plastic

Hoewel iedereen ter wereld in aanraking is gekomen met plastic, heeft plastic niet op iedereen dezelfde impact gehad. In de expo zie je hoe plastic op vele manieren invloed heeft gehad op het dagelijkse leven van mensen over de hele wereld.

De collectie toont persoonlijke objecten en verhalen uit diverse werelddelen en toont hoe deze onlosmakelijk zijn verbonden met grotere systemen, zoals consumptiecultuur, politiek en ontwikkeling.

Van vrije tijd tot lichaam & geest

De tentoonstelling belicht 6 thema’s: vrije tijd, achter de voordeur, in de kast, op reis, lichaam & geest, aan het werk. Hoe beïnvloedt plastic ons welzijn, vrije tijd of werk? Hoe beïnvloedt plastic de manier waarop we reizen, ons kleden of dineren met familie?  Bij elk thema staat een herkenbaar plastic icoon centraal. Iconen die de hele wereld zijn overgegaan en op verschillende manieren gewaardeerd worden. Hieraan verbonden zijn de iconische objecten uit onze pre-plastic en plastic collectie.

Beeld: Plastic Crush, Tropenmuseum