MAPPING LIFE AND LANDSCAPES, PAST AND FUTURE

Wat kan het ontwerpen van modulaire bouwwerken om te leven in de ruimte betekenen voor het overleven in steeds extremer omstandigheden hier op aarde? Kunnen we buitenaards, onbekend leven leren kennen, door niet het universum maar ons eigen brein te bestuderen? En hoe vertellen we gedekolonialiseerde, cyberfeministische verhalen om vrouwenlichamen en inheems land terug te winnen?

Ieder van de drie teams, die dit jaar een Bio Art & Design (BAD) Award 2023 in de wacht sleepten, stortte zich met grote verbeeldingskracht op een van deze complexe vragen. De scenario’s die ze schetsen, herschrijven ingesleten perspectieven op heden en verleden door portals naar inspirerende toekomsten te openen. Dit doen ze met behulp van zowel kunstmatige intelligenties als alternatieve kennissystemen.

Stuk voor stuk onderzoeken de in deze expositie opgenomen installaties het hybride hier en nu, niet alleen door aan grenzen te tornen, maar vooral door ze te verleggen. Daarbij trekken kunst en technologie, levenswetenschappen en ontwerpkracht elkaar voedend en uitdagend samen op om verrassende vergezichten op levens en landschappen te verkennen.

Winnaars BAD Award 2023
Hung Lu Chan & Floris de Lange (Donders Instituut)
Ella Hebendanz, Pamela Varela & Joris Koene (VU)
Anna Vershinina & Wieger Wamelink (WUR)

Deelnemende kunstenaars
Rachel Armstrong & Rolf Hughes, Thijs Biersteker, Nadine Botha, Pete Fung, Coltrane McDowell & Henry de Vries (AMC/GGD), Jennifer Carniel, Stine Deja, Karel van Laere & Špela Petrič