Tentoonstellingen aanmelden

Pop-up expositie Johannis de Rijke (locatie: dorpskerk, Havelaarstraat 30, Colijnsplaat)

Watersnoodmuseum, Ouwerkerk

De nieuwe pop-up expositie in Colijnsplaat gaat over het leven van Johannis de Rijke (1842-1913). Deze waterbouwer uit Colijnsplaat is een van de Nederlandse ‘watermannen’ die Japan in de negentiende eeuw droge voeten bezorgt.

De expositie is een initiatief van het Watersnoodmuseum (Ouwerkerk) in nauwe samenwerking met Stichting Johannis de Rijke uit Colijnsplaat. 2018 is het 65-ste herdenkingsjaar van de Watersnoodramp van 1953. Een ramp die heeft geleid tot het Deltaplan, een waterbouwkundig project dat wereldberoemd is. Maar al ver voor het Deltaplan heeft ons land een internationale reputatie van waterbouwers, die is opgebouwd in de eeuwenlange strijd tegen het water. Een strijd waar het monument van de verdronken dorpen, hier vlakbij op de zeedijk, aan herinnert.

Kennis over waterbeheersing is al eeuwen een belangrijk Nederlands exportproduct. Een andere Zeeuwse waterbouwer, Cornelis Vermuyden (1590-1677) uit Sint-Maartensdijk, laat al in de zeventiende eeuw een groot veengebied in Engeland droogleggen. Johannis de Rijke past in deze rijke traditie. Nog altijd komen Japanse bezoekers naar Colijnsplaat om deze ‘waterman’ te eren.

ANDERE LOCATIE: Deze pop-up expositie bevindt zich niet in het Watersnoodmuseum, maar in de dorpskerk van Colijnsplaat (Havelaarstraat 30, op ong. 10 minuten afstand van het Watersnoodmuseum). De tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

Van 25 jun 20 18

t/m 15 nov 20 18