Portals is een interactieve tentoonstelling in het Research Centre over het verwerven, conserveren en toegankelijk maken van born-digital archiefmateriaal. De architectuurcollectie die het Nieuwe Instituut beheert bevat behalve papieren archieven ook archiefmateriaal dat oorspronkelijk in digitaal formaat gemaakt is, zoals 3D-modellen, afbeeldingen, video, animaties, renderings en emails, onder andere afkomstig uit het digitale archief van architectenbureau MVRDV.

Audiotour

De digitale collectie bevat nu al meer dan 5 TB aan gegevens en meer dan 1.000.000 bestanden. En met de verdere verschuiving van een analoge naar een digitale ontwerppraktijk, wordt dat snel meer.

Via een audiotour hoor je verhalen van archivarissen en onderzoekers over het werken met born-digital archieven. Papier is geduldig, maar hoe gaan we om met de snelle ontwikkelingen in software en hardware? Hoe open je bestanden die gemaakt zijn met software die niet meer bestaat? Hoe zorgen we ervoor dat de oorspronkelijke informatie niet verloren gaat? En hoe toegankelijk is een non-lineair, digitaal archief nog voor een onderzoeker of andere gebruiker?

Beeld: Philipp Thier, 2023