Van 7 juni t/m 27 augustus presenteert het Haags Gemeentearchief in samenwerking met het Haagse Sarnámihuis de indrukwekkende tentoonstelling De Calcutta Brieven in de posterwand van het Haags Gemeentearchief in het Atrium Den Haag. De opening zal worden gedaan door wethouder van Mobiliteit en Cultuur, Robert van Asten en voorzitter van het Sarnámihuis Amar Soekhlal.

De koloniale archieven van Suriname bevatten waardevolle archiefstukken. Deze archiefstukken geven een boeiend inzicht in het leven van Hindostanen uit India, die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname zijn gehaald. Zij werkten op basis van dwangcontracten op de Nederlandse plantages.

Nazaten van deze Hindostanen, in Nederland verenigd in het Haagse Sarnámihuis, hebben zich ingespannen om een nieuwe bron van informatie te ontsluiten: de Calcutta Brieven. Maak kennis met een onbekend deel van de koloniale geschiedenis van Nederland en Suriname.

Hindostanen
Surinaamse Hindostanen zijn nazaten van mensen uit India die tijdens het Nederlands koloniaal bestuur in Suriname naar de kolonie zijn gebracht. Zij moesten tot slaaf gemaakte Afrikanen vervangen op de plantages. Het eerste schip arriveerde op 5 juni 1873.

Wat zijn de Calcutta Brieven
De Calcutta Brieven is het geheel van correspondentie uit de periode 1873 – 1946, tussen de koloniale autoriteiten in Suriname en autoriteiten in India, Guyana en Trinidad.  Hindostanen werden vanuit India als dwangcontractarbeiders naar Suriname en het Caraïbisch gebied gestuurd. De Calcutta Brieven is de nieuwste bron van koloniale archiefinformatie over Hindostanen die ontsloten is. Eerder zijn de Hindostaanse immigratieregisters en de volkstelling van 1921 met gegevens van Hindostanen ontsloten en gepubliceerd.