Tentoonstellingen aanmelden

Pracht en precisie

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

In Pracht en precisie zijn de mooiste en meest bijzondere ‘gesneden stenen’ uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bijeengebracht. U ziet meer dan honderd voorbeelden van deze kleurrijke en vaak kostbare kleinoden met gegraveerde voorstellingen. Ze komen uit het oude Nabije Oosten, Egypte en de klassieke oudheid. Vaak zijn ze niet groter dan een vingertop. Op de stenen staan afbeeldingen van goden, dieren, symbolen, keizers en magische spreuken.

Stenen met speciale krachten

De stenen dienden meerdere doelen. De oudste exemplaren werden gebruikt om een zegelafdruk mee te maken. Later werden ze gedragen voor de sier: meestal in een ring, maar ook als talisman of amulet. De verfijnde, gegraveerde voorstellingen zouden de stenen voorzien van zekere krachten. Een voorbeeld hiervan zijn de goden en rituelen die voorkomen op rolzegels uit Mesopotamië. Die zouden de verzegelde afspraken bestendigen en eigendommen beschermen.

Het vakmanschap van de kunstenaars

In de tentoonstelling maakt u kennis met het ongekende vakmanschap van de stenen-kunstenaars uit de oudheid en uit de eeuwen daarna. U ontdekt de symboliek achter steensoorten en de zeer uiteenlopende gegraveerde voorstellingen. In de zaal worden enorme vergrotingen van een aantal van deze minutieuze tafereeltjes geprojecteerd. Bovendien leert u de eigenaren en bewonderaars van de stenen kennen en de vele manieren waarop zij die door de eeuwen heen gebruikten. De expositie is aangevuld met antieke ladekastjes van negentiende-eeuwse verzamelaars.

Van 1 jan 20 21

t/m 4 sep 20 22