Dit voorjaar komt prinses Arabella tot leven in Kunsthal Rotterdam. Vanaf zaterdag 18 februari neemt de prinses families en kinderen mee op avontuur in de tentoonstelling ‘Prinses Arabella in de Kunsthal’, geïnspireerd op de kleurrijke kinderboeken van schrijver en illustrator Mylo Freeman.

De tentoonstelling bestaat uit een speelse presentatie waarin prinses Arabella – een Zwart prinsesje met een sterke eigen wil – centraal staat. De kinderboekenreeks van Freeman bestaat uit zestien boeken waarin prinses Arabella verschillende avonturen beleeft. Ze gaat voor de eerste keer naar school, bezoekt een museum, gaat naar de kapper en krijgt een broertje en een zusje. Aan de hand van kleurrijke tekeningen en teksten maakt het publiek in de tentoonstelling kennis met de belevingswereld van prinses Arabella. In de leeshoek kunnen de boeken van Freeman worden (voor)gelezen. Daarnaast staat het KunsthalLAB volledig in het teken van prinses Arabella, waar families en kinderen samen aan de slag kunnen met verschillende opdrachten rondom het prinsesje.

DIVERSITEIT

Het karakter prinses Arabella ontstaat nadat Freeman hoort van een Surinaams meisje dat ervan overtuigd was dat prinsessen altijd wit en blond zijn. Het meisje vond zichzelf niet geschikt om de rol van prinses te spelen in het schooltoneelstuk. ‘Er bestaan toch helemaal geen Zwarte prinsesjes?’ was haar antwoord. Freeman besloot daar verandering in te brengen. Er moest een prentenboek komen over een Zwart prinsesje. Met haar prentenboeken – waarin de hoofdpersonen veelal kinderen van kleur zijn –  wil Freeman zorgen voor meer diversiteit. Ze biedt hiermee alle kinderen de mogelijkheid zich te identificeren met de karakters die eenzelfde, of andere etnische achtergrond hebben.

Beeld: Prinses Arabella in het museum © Mylo Freeman 2019