Genomineerden Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) presenteren met een tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut vier verschillende invullingen van Healing Sites, het centrale thema van de Prix de Rome Architectuur 2022. Ze zijn door de jury van de Prix geselecteerd op basis van hun ontwerpvoorstellen voor uiteenlopende locaties die te maken hebben met een maatschappelijk trauma. De genomineerden hebben gedurende een werkperiode van vier maanden onderzoek gedaan naar de beladen geschiedenis van deze plekken en naar het helende potentieel van ruimtelijk ontwerp en de rol die zij als architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen vervullen in de samenleving. Ze proberen te werken op een manier die hun gekozen bouwlocaties herstelt, ondanks – of dankzij – een heftige nalatenschap.

Hoe vormen de genomineerden hun gekozen locaties – het Haagse gebouw van het Joegoslaviëtribunaal waar tot en met 2017 mensenrechtenschendingen in voormalig Joegoslavië werden behandeld, het terrein van strafkolonie Veenhuizen in Drenthe waar gevangenen met dwangarbeid werden ‘opgevoed’, het Oekraïense dorp Hrabove waar brokstukken van de neergeschoten passagiersvlucht MH17 neerkwamen en de twintig Belastingdienst-kantoren waar het vertrouwen in de overheid stelselmatig werd geschonden – om tot Healing Sites?

In de tentoonstelling zijn naast het werk van de genomineerden ook historische voorbeelden van Healing Sites uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en een bijdrage van onderzoeksgroep Collecting Otherwise te zien.

Genomineerden Prix de Rome Architectuur 2022. Lesia Topolnyk, Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen), Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), en Arna Mačkić.