Tentoonstellingen aanmelden

Qasim Arif – Delen is vermenigvuldigen

Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

‘Het eten van één is genoeg voor twee, het eten van twee is genoeg voor vier, en het eten voor vier is genoeg voor acht’.

Dit is de Nederlandse vertaling van de Arabische tekst die de Haagse ontwerper en kunstenaar Qasim Arif op een kom kalligrafeerde. Hij deed dit in opdracht van Kunstmuseum Den Haag, dat hem vroeg te reflecteren op de collectie Kunst uit de Wereld van de Islam. Vanuit de gedachte van samen eten en delen schilderde hij deze universele boodschap in een moderne kalligrafie. Zijn kom is te zien samen met drie Iraanse voorbeelden uit de keramieksteden Kashan en Nishapur, daterend van circa 900 tot 1200. Ook heeft hij een grote kalligrafische wandschildering aangebracht.

Arif liet zich voor zijn kom en tekst inspireren door de maand ramadan waarin samen vasten en gezamenlijk eten centraal staat. De blauwe kleur van de inscriptie die hij zelf schilderde op het witte glazuur is geïnspireerd op Delfts aardewerk. De achterkant glazuurde hij met luster, een metaalglansglazuur dat kenmerkend is voor historische keramiek uit onder andere Egypte, Irak, Iran, Syrië en Spanje.

De kom wordt tentoongesteld in het Kunstmuseum, tegenover de permanente presentatie Het wonder van Delfts blauw. Qasim heeft hier ook een grote kalligrafische wandschildering aangebracht. Zijn kom is te zien samen met drie Iraanse voorbeelden uit de keramieksteden Kashan en Nishapur, daterend van circa 900 tot 1200.  Voor de totstandkoming van de kom haalde Qasim inspiratie uit de museumcollectie en gesprekken met kunsthistorica Anissa Foukalne.

Beeld: Qasim, website Kunstmuseum Den Haag

Van 21 apr 20 21

t/m 12 dec 20 21