Waar is thuis? Hoe dragen wij onze ervaringen met ons? Hoe raken wij weer in contact met onze wortels? Dit zijn vragen waar iedereen soms mee worstelt. Ze zijn des te meer urgent voor mensen met een migratie-achtergrond, een queer-identiteit of beide.

Daarom is de Nieuwe Vide Cineclub het laatste half jaar samengekomen om vragen te stellen over het thema “queer diasporas”. Dit heeft geleid tot een series evenementen en een tentoonstelling die online gepresenteerd wordt.

Met film als basis voor discussie en door onderzoek en praktijk, bevraagt het project hoe queer ervaringen van diaspora verbeeld zijn op het filmdoek en daarbuiten. Ook analyseert het de totstandkoming van queer diasporas als een esthetisch praktijk. De 9 deelnemers van Cineclub zijn creatievelingen van over de hele wereld die momenteel in Nederland verblijven. Elke deelnemer heeft zijn eigen project ontwikkeld dat gepresenteerd wordt tijdens de tentoonstelling, naast een online programma met film en discussies. Het werk is gebaseerd op ontmoetingen van de groep gedurende het laatste half jaar waarin intersectionaliteit en interculturele ervaringen een sleutelrol speelde.

Tijdens discussies werden onderwerpen zoals thuis, het lichaam, migratie, koloniaal geweld en het archief besproken. Elke deelnemer nam zijn eigen vragen en interesses mee naar een series workshops die uitgingen van lezingen over schrijvers, theoretici en filmmakers zoals Trinh T. Min-ha, Audre Lorde, José Esteban Muñoz, Gayatri Gopinath en Rabz Lansiquot. Gast workshops werden gegeven door filmmaker Zara Zandieh en wetenschapper Beshouy Botros.