Ontdek hoe vrouwelijke kunstenaars de wereld van het modernisme hebben verrijkt en veranderd. Radicaal – Vrouwelijke kunstenaars en modernisme 1910-1950 viert vrouwelijke kunstenaars, die in de eerste helft van de twintigste eeuw grenzen hebben verlegd. Museum Arnhem, het Saarlandmuseum in Saarbrücken en het Belvedere in Wenen hebben de handen ineengeslagen. Radicaal is een bijzondere tentoonstelling over de relatie tussen gender, kunst en modernisme.

De tentoonstelling daagt het idee uit, dat moderne kunst alleen door mannen is bepaald en een rechtlijnige ontwikkeling was. Ontdek het werk van 60 vrouwelijke kunstenaars uit 20 landen, die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van het modernisme. Het idee dat modernisme een opeenvolging van avant-gardebewegingen is, wordt aan de kaak gesteld. Bovendien worden vrouwelijke kunstenaars uit kunsthistorische hokjes geplaatst, waardoor ze eerder vergeten zijn. Door te kijken naar de eigenheid van elke kunstenaar, wordt de rijkdom en het internationale karakter van kunst in het begin van de twintigste eeuw zichtbaar. Ook wordt het idee van modernisme uitgebreid met nieuwe inzichten.

Beeld: Gertrud Arndt, Maskenselbstbildnis Nr.13, 1930 (Reprint 1996), Museum Folkwang, Essen. Foto: Jens Nober c/o Pictoright Amsterdam 2024.