Voor de oplettende bezoeker zijn ze nog steeds zichtbaar in de lichte, bijna serene Grote Kerk Breda: fragmenten van de diepe kleuren die ooit het rijke interieur sierden. Bijna vijf eeuwen geleden verdwenen ze onder een witte kalklaag toen de kerk na de turbulente Tachtigjarige Oorlog in protestantse handen viel. Nu brengt de internationaal bekende kunstenaar Maria Roosen vanaf 14 april de kracht van kleur terug met haar werk tijdens de solopresentatie RE-BELLE.

RE-BELLE, de kracht van kleur

Met RE-BELLE reageert Roosen met haar poëtische, krachtige en rebelse werken op de monumentale ruimte van de kerk en de bijzondere verhalen en symboliek die sinds eeuwen in de Grote Kerk Breda aanwezig zijn. Ze brengt de kracht van kleur weer terug in het monument. Zo combineert ze in haar installatie ‘Fruits of Love’ in de Prinsenkapel – boven de grafkelder van de Nassaus, de voorvaderen van onze koninklijke familie – gekleurd glaswerk met verse granaatappels en citroenen die gaan verkleuren en verschrompelen in de tijd en zo de vergankelijkheid van het leven tonen.

De solopresentatie RE-BELLE in de Grote Kerk Breda is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabo Kunstcollectie en de Rabobank Breda Amerstreek.