FOMU presenteert RE/SISTERS: A Lens on Gender and Ecology, een grote groepstentoonstelling die de relatie tussen gender en ecologie onderzoekt om de systemische verbanden tussen de uitbuiting van vrouwen en van de planeet.

Deze grote groepstentoonstelling verkent de relatie tussen gender en ecologie, en focust op de systemische verbanden tussen de onderdrukking van vrouwen en de verloedering van de planeet.

RE/SISTERS toont werk van een vijftigtal internationale vrouwelijke en niet aan gender conformerende kunstenaars. Deze nieuwe tentoonstelling brengt werk van opkomende en gevestigde kunstenaars uit het gebied van fotografie en film.

Meerdere werken in de tentoonstelling onderzoeken hoe de manier waarop vrouwen onze leefwereld begrijpen zich vaak verzet tegen de logica van kapitalistische economieën, waarin de exploitatie van de planeet centraal staat. Ze worden gepresenteerd naast activistische werken die laten zien hoe vrouwen regelmatig op het voorplan staan in het pleiten en zorgen voor de planeet.

RE/SISTERS reflecteert over een hele reeks thema’s, van bedrijven die grondstoffen uit de bodem halen tot de politiek van zorg, en onderzoekt milieu- en gendergerechtigheid als ondeelbare elementen van een wereldwijde strijd. De tentoonstelling wil aankaarten hoe bestaande machtsstructuren ons steeds breekbaarder wordende ecosysteem bedreigen.

Beeld: Pamela Singh, Chipko Tree Huggers of the Himalayas #4, 1994. © Pamela Singh; Courtesy sepiaEYE