Realtime brengt kunstenaars, curatoren, academici en het publiek samen om grote, open vragen over de toekomst te onderzoeken – via immersive, digitale kunst. De wisselende tentoonstelling opent met Realtime 1: ‘Lilypads: Mediating Exponential Systems’ op 15 mei 2023 en presenteert het werk van drie kunstenaars Amelia Winger Bearskin, Libby Heaney en Entangled Others met Robert M. Thomas.

De expositie belicht actualiteiten als natuur, cultuur en economie met de impact van moderne technologie in gedachten, hoe heeft dit alles invloed op ons hedendaagse leven? Realtime wordt samengebracht door een kunst curator en een academicus, waardoor prikkelende visuele beelden samenkomen met onderlegde kennis. Voor de eerste expo zijn Jesse Damiani (Curator-in-Residence) en Charlotte Kent (Scholar-in-Residence) verantwoordelijk voor het opzetten van het bijbehorende onderzoek en de conceptuele ontwikkeling.

Met telkens een selectie van drie digitale kunstwerken verkent Realtime actueel onderzoek, baanbrekende experimenten en de sociale impact van toekomstige technologieën. De Realtime-tentoonstellingen worden gepresenteerd als grootschalige projecties in de grootste ruimte van het museum, ‘Nxt Stage’. Elke Realtime expositie is bedoeld als een levende verzameling kennis die voor iedereen toegankelijk is. Dit nieuwe initiatief is opgezet als antwoord op de idealen van de web3-beweging (de nieuwste generatie van het internet), met bijzondere aandacht voor de manier waarop kunstenaars nieuwe kanalen onthullen om macht te decentraliseren, waarde uit te drukken en de publieke fantasie te gebruiken als instrument om problemen te bespreken.

Onderzoek en context staan centraal in deze presentaties en het werk zal ook online verschijnen via publicaties, in Nxt Museum’s Virtual Gallery en via web3 initiatieven in de toekomst. Ook zullen publieke programma’s van Nxt Museum, zoals panels en performances, het publiek betrekken om te informeren over belangrijke onderwerpen en nieuwe benaderingen. De eerste Realtime expositie is tot en met september 2023 te zien.

Beeld: Persbericht Nxt Museum