Tentoonstelling ”Redders op Zee” in het Nationaal Reddingmuseum
200 jaar KNRM – Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

200 jaren waarin redders zijn gekomen en gegaan, maar nooit worden vergeten. Dit jaar staat in het teken van deze redders van vroeger en nu. Iedere redder heeft zijn of haar eigen verhaal, eigen belevingen van het reddingwezen, eigen herinneringen aan bepaalde momenten en eigen beweegredenen om zich vrijwillig in te zetten voor de KNRM om de veiligheid van anderen te waarborgen. Bij het Nationaal Reddingmuseum leer je een aantal van deze redders kennen. Luister en kijk naar hun persoonlijke verhalen en die van hun familieleden en nazaten die je meenemen in wat het betekent om redder bij de KNRM te zijn.

Ondersteunt door foto’s van de reddingstations waar zij werkzaam zijn en historisch beeldmateriaal wordt de geschiedenis tot leven gewekt. Vanuit Texel komt Sidny van Zon aan het woord. Vanuit Den Helder leren we over Maarten Boer en vanuit Den Oever neemt Niels de Vries ons mee in zijn redderswerk. Daarnaast vertelt de familie hoe zij het redderswerk van hun dierbare beleven. Vanuit Den Helder komen ook de families van oud redders Cornelis Dito en Coen Bot aan het woord. De verhalen van de stations, redders en hun families komen tot leven door verschillend soort beeldmateriaal en objecten, zoals het prachtige twee meter lange portret van Cornelis Dito. Hierdoor worden verhalen bijna tastbaar voor de bezoekers. De fotografie van de stations wordt door Jeroen Hofman verzorgd. Het portret van Sidny de Zon door Robin De Puy.
Meer over het Nationaal Reddingmuseum

Woeste zeeën, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten. Het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder vertelt het verhaal van het Nederlandse reddingwezen, van toen tot nu. De prachtige, nog varende historische vloot, VR-experience, audiotours, een imposante collectie en veel interactiviteit en spellen maken het museum aantrekkelijk voor alle leeftijden. De verhalen van redders en reddingen komen in het Nationaal Reddingmuseum tot leven.

Het Nationaal Reddingmuseum ‘’Dorus Rijkers’’, vernoemd naar de bekende redder Dorus Rijkers, is opgericht op 10 juli 1981. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld van een verzamelplaats van enkele gepassioneerde vrijwilligers tot een kwalitatief en interactief museum.

Beeld: Niels de Vries – KNRM Den Oever