Deze tentoonstelling in het kader van 200 jaar KNRM zal lopen van 20 april tot en met 17 november 2024. In het hele land wordt aan dit bijzondere jubileum van de KNRM aandacht besteed in maritieme musea en de sociale media. Natuurlijk ook in ons museum in IJmuiden, waar de KNRM, sinds de opening van het Noordzeekanaal, een belangrijke post heeft.
Bij het graven van het Noordzeekanaal in 1876 kwam IJmuiden in aanmerking voor het stationeren van een reddingboot. Voor die tijd deden de roeireddingboten in Wijk aan Zee en Zandvoort het reddingwerk. In eerste instantie werd in IJmuiden een vuurpijltoestel gestationeerd, waarmee een lijn over een gestrand schip geschoten kon worden. IJmuiden had toen maar weinig vaste bewoners, die een reddingboot zouden kunnen bemannen.
In 1876 werd de eerste roeireddingboot aan de noordzijde van het kanaal gestationeerd.
Jarenlang was IJmuiden de thuishaven van de beroemde reddingboot Neeltje Jacoba. Tegenwoordig ligt het materieel van de KNRM in IJmuiden klaar in de vissershaven. De reddingboot Johanna Louisa al sinds 1968 en vanaf begin 2003 ook de snelle (34 knopen) reddingboot Koos van Messel en Nh1816. De Koos van Messel en Nh1816 kunnen onder alle weersomstandigheden uitvaren.
In de tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van het station IJmuiden, de reddingboten en redders van toen en nu aan de hand van foto’s, films, audio en reddingsbootmodellen. Daarnaast is in de authentieke strandkar van de ZHNRM een maquette te bewonderen hoe in het verleden een strandredding met behulp van een lijnmortier, wippertoestel en mechanische schijnwerpers werd uitgevoerd. Deze objecten zijn ook in de zaal te zien. De oude mechanische schijnwerper kan met voldoende spierkracht gaan stralen. Zowel in beeld als geluid worden bijzondere reddingverhalen verteld. Zoals de reddingen van de ss.Salento en Flying Focus vliegtuigje, reddingen die ook redders niet snel vergeten.
Beeld: KNRM IJmuiden