Tentoonstellingen aanmelden

Refresh Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam

Refresh Amsterdam is een samenwerkingsproject over stadscultuur met werk van hedendaagse makers, te zien in ons museum én op diverse locaties in de stad. Het thema van deze eerste editie is ‘Sense of place’. In de tentoonstelling in het Amsterdam Museum tonen we werken van meer dan vijfentwintig kunstenaars(collectieven) uit verschillende disciplines, die elk hun perspectief op Amsterdam bieden. Die veelzijdigheid doet recht aan de grote sociale en culturele diversiteit van de stad. Voor deze eerste editie werken we samen met De Appel, CBK Zuidoost, Compagnietheater, OSCAM, Rijksakademie van beeldende kunsten, SEXYLAND en The Black Archives.
‘Sense of place’ gaat over mensen en hun perceptie van een plaats. Steden zoals Amsterdam zijn constant in beweging. De cultuur van de buurt, de kwaliteit van de leefomgeving en processen zoals migratie, gentrificatie en de impact van het koloniale verleden, hebben invloed op hoe mensen zich verhouden tot een plaats en of zij zich er kunnen thuisvoelen. Refresh Amsterdam vertrekt vanuit het besef dat stadscultuur bestaat uit de ervaringen van mensen met allerlei achtergronden, netwerken en tradities die constant in beweging zijn. Onze brede collectie biedt inzicht in de stad, maar vertegenwoordigt nog te weinig de superdiversiteit van deze plek. Zowel van de stad als de verbinding met de rest van de wereld. We zijn hier als museum geruime tijd mee bezig en door Refresh Amsterdam verrijken wij onze kennis en collectie met meer perspectieven op de stad.
Te zien
Alle werken die vanaf 11 december te zien zijn in het Amsterdam Museum zijn nieuw of recent gemaakt en bestaan uit onder meer beeldende kunst, vormgeving, dans, fotografie, tekeningen, animatie en textielwerk. De projecten zijn afwisselend intieme, aangrijpende, abstracte en humoristische werken. Zo maakt Tja Ling Hu een serie tekeningen over haar familiegeschiedenis van Chinese migratie naar Nederland tot vier generaties terug. Haar werk laat zien hoe haar familie een plek gevonden heeft in deze maatschappij. De video-installatie van Judith Quax over de road trip met haar vierjarige Nederlands-Senegalese zoon van Amsterdam naar Dakar laat zien hoe Noah opgroeit met meerdere culturen. Hij ontdekt dat hij meer is dan Amsterdammer. KIP Republic richt zich op mentale gezondheid in de stad, en presenteert met dans en spoken word wat het kan betekenen vooreen mensenleven als je niet bewust omgaat met uitdagingen. We bieden zo een brede, hedendaagseblik op de stad en geven nieuwe inzichten in hoe de stad wordt ervaren.

Van 11 dec 20 20

t/m 25 jul 20 21