Tentoonstellingen aanmelden

Remsen Wolff – Amsterdamse meiden

Foam, Amsterdam

Aankomend najaar presenteert Foam de unieke portretten van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff in de tentoonstelling Amsterdamse meiden.

Amsterdamse meiden bestaat uit ruim 50 vintage portretten en contactvellen uit het analoge archief van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998). Tussen 1990 en 1992 spendeerde Wolff een maand per jaar in het American Hotel in Amsterdam voor het project Special Girls – A Celebration, een reeks portretten van transgender personen in New York en Amsterdam

Deze unieke portretten zijn nu eens uitbundig en glamoureus, dan weer ingetogen en kwetsbaar. Gezamenlijk geven de foto’s een beeld van een hoge mate van genderfluïditeit in het Amsterdam van de jaren 90, voorbij het publieke leven dat zich afspeelde in notoire nachtclubs als Club RoXY en iT.

Over Remsen Wolff
Remsen Wolff groeide op in New York, als enig kind van de bekende schilder Isabel Bishop en de neuroloog en psychiater Harold Wolff. Na in Texas valselijk te zijn beschuldigd van meerdere moorden werd in de jaren tachtig een royale geldelijke compensatie uitgekeerd. Samen met een erfenis (Wolff’s moeder overleed in 1988), stelde dit geld Wolff in staat zich volledig aan fotografie te wijden.

Wolff genoot nooit een formele opleiding tot fotograaf. De benadering is intuïtief en uiterst persoonlijk. De fotograaf experimenteerde en worstelde met de genderidentiteit en legde een voorliefde voor transgender personen, crossdressing en drag kings en queens aan de dag. Helaas bleef Wolffs werk bij leven onderbelicht. Wolff stierf op 58-jarige leeftijd als Vivienne ‘Viv’ Blum aan een overdosis morfine. Het omvangrijke archief van 200.000 negatieven, dat 40 jaar beslaat, werd nagelaten aan Amsterdamse studio-assistent Jochem Brouwer.

Beeld: Joris, Amsterdam 24 April 1991 © The Remsen Wolff Collection – Courtesy of Jochem Brouwer

Van 11 sep 20 20

t/m 6 dec 20 20