Krachtig, absurdistisch en tegelijk ongemakkelijk: de tragikomische performances van de Tilburgse kunstenaar Renée van Trier laten niemand onberoerd. Haar oorspronkelijke signatuur werd internationaal al opgepikt. Nu toont De Pont toont haar werk heel dicht bij huis. Balancerend op de rand van irritatie en vermaak en met een grote rol voor muziek laat Van Trier haar licht schijnen op de angsten, geheimen en verlangens die we liever voor de buitenwereld verborgen houden. Dat geldt ook voor haar nieuwe performance-installatie HUMBLE, waarin vertrouwen, kwetsbaarheid en de spanning tussen imago en werkelijkheid centraal staan.

Hoe aardig, charmant en bescheiden we er ook uitzien en hoe goed we ons imago ook weten op te vijzelen, wat we in ons schild voeren is nooit volledig te doorgronden. Dat schild speelt in Van Triers installatie een belangrijke rol. Geïnspireerd door social media als TikTok en Instagram toont ze de kwetsbaarheid in een tijd waarin niets is wat het lijkt. Zo zijn dolfijnen speelse en sociale dieren, maar ook intimiderende machtswellustelingen. Gedurende de tentoonstelling geeft ze te midden van haar installatie geregeld performances waarin tegenstrijdige beelden wellustig over elkaar heen buitelen. Ondersteund met mantra’s en opzwepende klanken lijkt ze een dreiging te bezweren en een waarschuwing uit te dragen. Af en toe laat ze daarbij haar eigen schild vallen en nodigt ze de bezoeker uit hetzelfde te doen.

De werken in de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Arsenic – Centre d’art scénique contemporain en Kunstloc Brabant.