Vijf restauratoren van het museum werken afwisselend op zaal aan de restauratie van Wall Drawing #120 (1971) van Sol LeWitt (Hartford (CT) 1928-New York City (NY) 2007). In een kleine presentatie kom je meer te weten over het onderzoek dat voorafging aan de restauratie en de ontstaansgeschiedenis van het werk.

Monnikenwerk

Gedurende ruim vijf maanden wordt dagelijks vier uur gewerkt om de wand van Wall Drawing #120 te ontdoen van het vuil dat zich er in de afgelopen vijftig jaar op heeft gehecht. Voordat er aan dit monnikenwerk begonnen kon worden, is materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek gedaan om de aanpak van de restauratie te bepalen.

Realisatie en aankoop

Wall Drawing #120 is in augustus 1972 aangebracht ter gelegenheid van de tentoonstelling Diagrams & Drawings in het Kröller-Müller Museum. Deze tentoonstelling omvatte een groot aantal tekeningen van kunstenaars zoals Carl Andre, Robert Morris, Richard Serra en Michael Heizer. Op 28 augustus 1973 wordt Wall Drawing #120 door het museum aangekocht. Sindsdien maakt het onderdeel uit van de vaste collectiepresentatie.

Beeld: Sol Lewitt wall, Kröller Müller Museum