Hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Welke nieuwe inzichten levert deze kennis over de oorsprong op? En wat is de toekomst van deze collecties, binnen en buiten de muren van musea?

ReThinking Collections is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over herkomstonderzoek. De collecties in het AfricaMuseum werden grotendeels verworven tijdens de koloniale periode in de huidige DR Congo. Herkomstonderzoek en het daarmee verbonden thema van restitutie krijgen steeds meer aandacht in maatschappelijke en politieke debatten. Maar hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Welke nieuwe inzichten levert deze kennis op? En wat is de toekomst van de collecties, binnen en buiten de muren van musea?

De tentoonstelling toont de huidige uitdagingen en de gediversifieerde aanpak bij het herkomstonderzoek. Uiteenlopende en soms onverwachte collecties komen aan bod, waarbij vragen rond vandaag omstreden erfgoed niet uit de weg worden gegaan. Daarnaast verkent de tentoonstelling nieuwe perspectieven op de toekomst van koloniale collecties.

Beeld: affiche ReThinkin Collections, AfricaMuseum