Tentoonstellingen aanmelden

Retrospective 1974-2021 van Hanneke Zwart

Museum Veenendaal, Veenendaal

In deze tentoonstelling is werk te zien van Hanneke Zwart vanaf de Rietveld Academie in Amsterdam tot heden. Door de jaren heen heeft zij een indrukwekkende collectie opgebouwd. Naast bekende werken is ook niet eerder getoond werk te zien, wat zij onder andere tijdens haar studie maakte.
Het menselijk lichaam met al haar mogelijkheden en beperkingen hebben altijd een belangrijke rol in het werk van Hanneke gespeeld. Als klein meisje wilde zij graag op ballet omdat zij de sierlijke bewegingen zo mooi vond. Van balletles is het nooit gekomen, maar gedurende haar carrière is danseres en choreografe Pina Bausch een groot inspiratiebron voor haar.
Toch wil Hanneke ook niet te veel zeggen over haar werk. Het werk moet voor zich spreken en mensen moeten hier hun eigen interpretatie aan geven.
Hanneke Zwart
Hanneke is een bekende kunstenaar in Veenendaal. Na haar studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam volgende ze een 5-jarige opleiding tot restaurator bij Steenhouwerij Woudenberg te Rhenen. Vanaf 1979 woont en werkt Hanneke in Veenendaal in haar atelier ‘Onder de Molen’. Daarnaast heeft zij bijna 40 jaar lang lesgegeven aan de Volksuniversiteit in Veenendaal.
Vanaf 1984 exposeert zij in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland. Ook heeft zij vele opdrachten op haar naam staan.
In 2013 heeft Hanneke de Cultuurprijs van de gemeente Veenendaal ontvangen.
In 2015 heeft zij een prachtig kunstwerk met de titel ‘door de muur heen willen’, geschonken aan de gemeente Veenendaal.

Van 15 jun 20 21

t/m 11 sep 20 21