Tentoonstellingen aanmelden

Rettet den Wald!

Museum Het Valkhof, Nijmegen

De aarde warmt op, onder meer door het kappen van de bossen. Elk jaar verdwijnt er een bosgebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Hoe moeten wij omgaan met het verlies van de natuur? Kunstenaars inspireren ons om ons te bezinnen, en in beweging te komen. Overal in de wereld reageren kunstenaars op de teloorgang van het bos, zoals het Duitse Grafenbergerwald en Hambacherwald, het Colombiaanse en Braziliaanse regenwoud, het laatste oerbos in Polen, het laatste regenwoud in Madagascar of de duizenden door de droogte omgewaaide bomen in Eindhoven.

Sommigen kunstenaars rouwen om het lijden van de natuur, en proberen haar te helen, zoals Berlinde de Bruyckere met Kreupelhout (2013). Anderen roepen op tot verzet. Zoals Joseph Beuys, een van de eerste eco-kunstenaars, met zijn actie Rettet den Wald! die plaatsvond in 1971, een jaar voordat het Rapport van Rome verscheen. Of Cecylia Malik, initiatiefnemer van de actie Polish Mothers on Tree Stumps (sinds 2017).

Weer anderen verbinden zich met het bos, zoals de ‘bosgeest’ Uýra, of planten nieuwe bomen. Allen zetten ons aan het denken over de relatie tussen mens en natuur. We staan niet boven de natuur. We zijn er afhankelijk van.

Beeld: Joseph Beuys, Rettet den Wald, 1972 (poster) 49.53 x 49.85 cm, ed. 200. Courtesy Ronald Feldman Fine Arts, New York City, US

Van 18 sep 20 21

t/m 5 dec 20 21