Tentoonstellingen aanmelden

Rita McBride, Alexandra Waierstall en Fontys Dance Academy

Museum De Pont, Tilburg

Een van de projecten die De Pont in de covid-19-periode initieerde, is de installatie National Chain van de Amerikaanse kunstenaar Rita McBride (Des Moines, Iowa, 1960), van wie zich enkele werken in de collectie van De Pont bevinden. Het gaat om een herinterpretatie van het oorspronkelijke werk National Chain uit 1997. Speciaal voor De Pont heeft zij nu een versie gemaakt in samenwerking met de Duitse choreograaf Alexandra Waierstall en studenten van Fontys Dance in Tilburg.

McBride’s installatie strekt zich uit over het gehele centrale plein van de voormalige textielfabriek. Een monumentaal raster hangt als een soort systeemplafond op schouderhoogte in de ruimte. Het werk deelt het grote plein op in segmenten van gelijke afmetingen. Wie de structuur betreedt, kan zijn weg zoeken in een doolhof van geschakelde vierkanten.
National Chain 2020 / Social Practices is enerzijds een speelse interventie die de toeschouwer uitdaagt, maar roept ook de psychologische spanning op van een periode waarin de individuele bewegingsruimte ernstig wordt beperkt. Waierstall neemt deze tegenstelling tot uitgangspunt van een speciaal voor deze tijd en deze ruimte gemaakte choreografie, die op diverse momenten in De Pont door de Fontys-studenten wordt uitgevoerd. Een bijzondere samenwerking tussen lokale en internationale kunstenaars van verschillende disciplines en generaties.

Beeld: website De Pont Museum

Van 23 mrt 20 21

t/m 2 mei 20 21