Tentoonstellingen aanmelden

Robert van Gulik

Rijksmuseum, Amsterdam

Het veelzijdige leven van Robert van Gulik (1910-1967) leest als een roman. Naast zijn glansrijke carrière als diplomaat in Japan en China werd van Gulik als auteur wereldberoemd om de Judge Dee reeks.

En dat was niet het enige. Hij was musicus (guqin, Chinese luit), kalligraaf, verzamelaar en kenner van schilderkunst. In Oost-Azië staat kalligrafie op gelijke voet met schilderkunst als hoogste kunstvorm. Robert van Gulik verzamelde beide, zowel oud en klassiek als modern.

In ons Aziatisch Paviljoen zijn twaalf van de beste werken uit zijn collectie te zien. Deze hebben we in bruikleen van het Museum Volkenkunde in Leiden. Een van de twaalf werken is een schildering van de excentrieke kunstenaar Bada Shanren (1626-1705) met een vogel die de karaktereigenschappen van de kunstenaar heeft geërfd. Ook is een kalligrafie van Shen Yimo te zien. Yimo geldt als een van de beste Chinese kalligrafen uit de 20ste eeuw en was een persoonlijke vriend van Robert van Gulik.

Het is een zeldzame kans om in Nederland Chinese kalligrafieën en schilderingen van dit niveau te kunnen zien. De presentatie is een eerbetoon aan Van Guliks bijdrage aan de westerse kennis over Chinese kunst. En een uitnodiging om zijn passie te delen. In 2020 is het 110 jaar geleden dat Robert van Gulik werd geboren.

Van 1 nov 20 20

t/m 18 apr 20 21