Van verhalen vertellen kan kunstschilder Roeland Kneepkens (1978) niet genoeg krijgen. Hij vertelt ze in verf en vangt ze het liefst in één beeld. Die verhalen gaan over mensen die elkaar ontmoeten: vaak vrienden, maar soms ook toevallige ontmoetingen tussen vreemden. In de Ateliers van Museum De Wieger zijn vanaf 20 april 2024 deze door Kneepkens geschilderde verhalen te zien. Speciaal voor de tentoonstelling in De Wieger maakte de kunstenaar ook nieuw werk. Zijn pas verschenen boek Telling Stories is dan ook te koop in de winkel van het museum.

GEFASCINEERD DOOR MENSENVoor zijn werken heeft Kneepkens graag echt contact met de modellen die hij schildert. Het zijn familieleden, vrienden en bekenden van hem, maar ook vreemden. In dat contact observeert Kneepkens en verwondert hij zich: waarom komen mensen samen, welke kleding dragen ze, hoe maken ze plezier en wat delen ze met elkaar. Deze fascinatie voor mensen en hun doen en laten komt duidelijk naar voren in zijn schilderijen. Een groot deel van zijn werk gaat over vriendschappen. We zien mensen in allerlei situaties. Lachend, in gesprek, proostend, genietend van lekker eten of al schakend of pokerend. De figuren zijn steeds met grote precisie en in heldere kleuren weergegeven.

TELLING STORIES
In het onlangs verschenen boek Telling Stories wordt het werk van Kneepkens gecombineerd met verhalen van vrienden, modellen en verzamelaars. Tijdens de opening van de tentoonstelling zal dit boek voor het eerst gepresenteerd worden. In de tentoonstelling is werk te zien uit de gelijknamige serie ‘Telling Stories’. Met elk schilderij vertelt Kneepkens een verhaal, maar de modellen hebben ook ieder hun eigen verhaal bij het schilderij waar ze onderdeel van zijn. En op hun beurt staat het toeschouwers vrij een eigen verhaal of interpretatie te bedenken. In het Groot Atelier is werk uit de serie ‘Forest Feasts’ te zien. De mystieke bosrijke landschappen bevatten hier en daar sporen van een feestje dat net voorbij is. De slingers met lampjes hangen nog in de bomen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Roeland Kneepkens nieuw werk: landschappen én twee schilderijen die aansluiten bij de serie ‘Telling Stories’.

Roeland Kneepkens, Cheers mate!, 2023, olieverf op doek
Roeland Kneepkens, Ah! There goes your ball!, 2023, olieverf op doek (detail)
Roeland Kneepkens, The Entrance, 2022, olieverf op doek