‘Roerige tijden’ laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken.

Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten komen zeven thema’s aan bod waarmee de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 wordt uitgediept. De diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties, onderstreept de veelzijdigheid van deze tentoonstelling.

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een gratis speurtocht. Voor jeugd tussen 12 en 17 jaar is er een gratis DOEN!-boekje.

Johan Maurits graaf van Lynden, Carl Wilhelm Mieling Bezoek van de daimyō van Hizen, 1865 Japanmuseum SieboldHuis, SH2020-LY-15A
Gesigneerd Myōchin Munekane Wapenrusting met masker, ca. 1855 Wereldmuseum Leiden, RV-360-7749
Kunstenaar anoniem Gezicht op de Baai van Nagasaki, ca. 1800 Collectie Pamela Veder
F.E. Weruméum Buning Schaalmodel Soembing, 1939 Scheepsvaartmuseum Amsterdam, S.1761