Vanaf 9 maart is in ons kabinet een uniek werk van Rombout Oomen te zien.

De komende weken werkt kunstenaar Rombout Oomen (1975) bij NDSM-FUSE in Amsterdam voor het publiek aan het spectaculaire panorama The Rule of Law. Het werk van 180 graden krijgt een diameter van maar liefst vijf meter, een hoogte van bijna drie meter en een lengte van meer dan 8 meter. Met behulp van VR-techniek schildert Oomen het kunstwerk vol met ‘zwarte gaten’, bollen in een diepzwarte kleur die het panorama optisch vervormen. Een visueel spektakel!

The Rule of Law wordt het klapstuk van Oomens doorlopende serie His Paradise Garden. In een figuratieve stijl en fel, brutaal kleurgebruik legt hij in deze serie de tuin van zijn vader vast. Deze paradijselijke tuin is voor vader en zoon Oomen een toevluchtsoord: een plek waar rust wordt gevonden. The Rule of Law is bedoeld als pendant van die tuin. De soms zware dagelijkse realiteit, waarin oorlog, geweld en onderdrukking aan de orde van de dag zijn, wordt in het werk behandeld en tegelijkertijd even achtergelaten.

In een spannende mix van technieken, waaronder olieverf en graffiti, verwerkt Oomen zowel persoonlijke als universele motieven en concepten in zijn werk. Oomen put uit de wetenschap: filosofische, maatschappelijke, natuurkundige en biologische concepten liggen aan de basis van zijn werk en worden door middel van zijn kunst onderzocht. Hij is gefascineerd door natuurlijke processen als groei, bloei en verval en de balans in de natuur tussen orde en wanorde. Deze verschijnselen ziet hij ook in de samenleving terug.

Beeld: Rombout Oomen, His paradise garden, 180×480 cm (drieluik), olie en spuitverf op linnen, 2020.