De tentoonstelling Roofkunst- 10 verhalen laat 10 objecten hun eigen bijzondere (herkomst) geschiedenis vertellen. HP Inc. Benelux, de nieuwe Creative Digital Project Partner van het Mauritshuis levert voor Roofkunst workstations waarmee de bezoeker via Virtual Reality de geschiedenis van enkele objecten kan beleven. De Creative Storytelling Studio Jongsma + O’Neill zijn de artistic creators van de VR-experience in Roofkunst.

Over Roofkunst

Roofkunst is een heel actueel onderwerp. Vele musea in binnen- en buitenland doen de laatste jaren onderzoek naar de herkomst van hun collecties. Het gaat hierbij om zowel kunst met een oorlogsverleden, geroofd van Joodse eigenaren, als koloniale roofkunst. Door de geschiedenis van de voorwerpen goed in kaart te brengen, kan er worden nagedacht over de toekomst van deze geroofde kunst.

Het onderwerp heeft een onmisbare link met het Mauritshuis. In 1795 namen Franse troepen de schilderijen uit de collectie van Prins Willem V mee naar Parijs, waar ze tot 1815 zouden blijven. Tussen 1822 en 1875 was de benedenverdieping van het Mauritshuis gereserveerd voor het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden, waarin zich verschillende objecten met een koloniale herkomst bevonden.

Daarnaast bevinden zich schilderijen uit de zogenoemde ‘NK-collectie’ in het Mauritshuis. Deze collectie bestaat uit cultuurgoederen die in de Tweede Wereldoorlog werden geroofd van Joodse eigenaren en daarna naar Duitsland werden overgebracht. Een deel van deze objecten is na de oorlog in Nederland teruggekeerd en maakt sindsdien deel uit van de rijkscollectie.

Beeld: Roofkunst, Mauritshuis