Tentoonstellingen aanmelden

Rooted / Unrooted – Sense of Place

CBK Zuidoost, Amsterdam

De cultuur van een stad is niet statisch maar wordt bepaald door mensen met allerlei achtergronden, netwerken en tradities die constant in beweging zijn. Mensen die zichtbaar en onzichtbaar met elkaar verbonden zijn, zich proberen thuis te voelen, en zich tot elkaar moeten verhouden. ‘Sense of place’ gaat over mensen, hun perceptie van een plaats en de manieren waarop ze van die plek een thuis maken.

Amsterdam is een wereldstad en een superdiverse plek, mede gevormd door mensen die hier zijn door vrijwillige migratie en (de nasleep van) gedwongen migratie in het verleden. In het maatschappelijke debat hierover spelen kwesties als in- en uitsluiting, identiteit en polarisatie. Tegelijkertijd bepalen gevestigde instituten zoals musea nog vaak vanuit een dominante eurocentrische blik welke geschiedenissen en verhalen worden verzameld en verteld.

In de tentoonstelling ROOTED / UNROOTED: Sense of Place @ CBK Zuidoost worden verhalen verteld vanuit het gezichtspunt van kunstenaars die bijna allemaal een migratieachtergrond hebben. Hun narratief gaat over migratie, diaspora, culturele hybriditeit, worteling en ontworteling en hoe dit hen heeft beïnvloed.

Sense of Place is de titel van de eerste editie van Refresh Amsterdam, een tweejaarlijks initiatief van het Amsterdam Museum waarbij hedendaagse makers met een artistieke praktijk hun visie geven op grootstedelijke thema’s. Deze eerste editie wordt georganiseerd in samenwerking met De Appel, CBK Zuidoost, Compagnietheater, Oscam, Rijksakademie, Sexyland en The Black Archives.

Rooted/Uprooted: Sense of Place@CBK Zuidoost is onderdeel van Refresh Amsterdam ism het Amsterdam Museum. De tentoonstelling Refresh Amsterdam is verlengd t/m 25 juli 2021.

Van 15 apr 20 21

t/m 12 jun 20 21