De Franse kunstenaar Rosa Bonheur (1822-1899) was een van de beroemdste kunstenaars in de 19de eeuw. Ze werd vooral bekend door haar doorvoelde, monumentale schilderijen van dieren.
Rosa Bonheur. De kracht van het dier is de eerste tentoonstelling over deze kunstenaar in Nederland. In de tentoonstelling staan haar liefde voor dieren en haar gedetailleerde werkwijze centraal. Landschapsstudies, tekeningen, olieverfschetsen en sculpturen laten zien hoe ze te werk ging.

Kracht en ziel

Bonheur woonde op haar landgoed bij het bos van Fontainebleau. Op haar erf hield ze onder meer schapen, honden, paarden, vogels, apen en leeuwen. Zij geloofde dat dieren een ziel hadden, wat voor die tijd een vooruitstrevende opvatting was.
Om haar onderwerpen zo goed mogelijk te leren kennen, maakte ze vele schetsen en studies voordat ze aan haar grote schilderijen begon. Ze wilde de dieren zo objectief mogelijk afbeelden, en tegelijkertijd doordringen tot hun ziel. Zo ontwikkelde Bonheur een unieke stijl, waarin ze de vrije kracht en ziel van de dieren uitdrukte.

Wie was Rosa Bonheur?
Rosa Bonheur was een onafhankelijke vrouw die een onconventioneel leven leidde, zeker voor 19de-eeuwse begrippen. Zij leefde samen met haar vriendin Nathalie Micas, en later met de Amerikaanse kunstenaar Anna Klumpke. Bonheur wordt nu beschouwd als een van de voorlopers van het feminisme.

Ze was de eerste vrouw die benoemd werd tot Officier van het Légion d’honneur, de hoogste Franse onderscheiding. In de 20ste eeuw raakte ze bij het grote publiek vergeten, maar de laatste jaren wordt haar werk weer gewaardeerd.