‘picky people notice…’ is de eerste solotentoonstelling in België van de internationaal gerenommeerd Brits kunstenaar Rose Wylie (°1934). Ze omvat een selectie recente en nooit eerder getoonde schilderijen en tekeningen.

Rose Wylie schildert al meer dan zeven decennia maar hervatte haar artistieke carrière in de jaren tachtig. Ze vindt inspiratie in de mythologie, kunstgeschiedenis, volkskunst, literatuur, cinema, sport- en celebritycultuur. Haar brede culturele kennis verweeft ze met observaties uit haar onmiddellijke omgeving – vaak eerst in de vorm van tekeningen – en maakt daarbij associaties die zowel beeldend, persoonlijk als urgent zijn. Tot op vandaag schildert Wylie op ongedwongen wijze en blijft haar werk eigentijds aanvoelen door de keuze en transformatie van de onderwerpen. Haar beeldtaal kenmerkt zich door gefragmenteerde weergaves, vervlakte perspectieven en merkwaardige schaalvergrotingen die een poëtische verbeelding van de werkelijkheid beogen.

Naast haar eigenzinnigheid verhoudt Wylie zich ook tot de fundamenten van de schilderkunst: compositie, techniek, textuur en kleur. Ze wisselt dikke klodders verf af met een zorgvuldige lijnvoering en brengt onbehandeld canvas tot leven via tekstfragmenten en ruwe verfaccenten. Het contrast tussen lichtheid en zwaarte speelt ook in een diepere lezing van Wylies werk. Uit haar directe, cartooneske beeldtaal spreekt een bekommernis om grotere culturele thema’s, zoals oorlog, weelde, klimaatopwarming en de stereotiepe representatie van de vrouw.