Rozemarijn Westerink presenteert Rêves en ligne in Chabot Museum

Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat het beeld ‘de Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine in Rotterdam werd onthuld. Ter gelegenheid hiervan lanceerden de Nederlandse ambassade in Frankrijk en het Musée Zadkine een Open Call voor beeldend kunstenaars uit Nederland. Winnaar van de Open Call is Rozemarijn Westerink geworden met haar voorstel ‘Rêves en ligne’. Na een expositie in het Musée Zadkine in Parijs komt de tentoonstelling vanaf 16 september naar het Chabot Museum.

‘Rêves en ligne’ is een stop-motion animatiefilm waarin ze de tuin van het Musée Zadkine als teken van hoop en heling heeft geplaatst tegenover de ontzetting van ‘de Verwoeste Stad’, Ossip Zadkine zocht in zijn werk dikwijls ook een relatie met de natuur en de Frans beeldend kunstenaar van Wit-Russische komaf was zeer gehecht aan zijn tuin.

De jury was onder de indruk van de zeggingskracht van het werk van Rozemarijn Westerink en ziet in haar manier van tekenen en het kijken naar landschappen een onmiskenbare verwantschap met Ossip Zadkine. Net als de beroemde beeldhouwer put ook Rozemarijn Westerink uit persoonlijke herinneringen om een beeld te scheppen waarbij het menselijk lichaam betekenis krijgt tegen de achtergrond van een veranderende omgeving.

Beeld: Rozemarijn Westerink