Irene van de Mheen is gastkunstenaar in de Bierumer School en presenteert haar nieuwe werk van 12 november tot en met 18 december.

Irene van de Mheen studeerde aan de kunstacademie in Kampen, waarna ze haar studie vervolgde aan de Escola Massana in Barcelona. Ze woonde 16 jaar in Barcelona en deed verschillende artist residencies in onder andere India, New York en Rotterdam. In New York begon ze met allerlei soorten plakband te werken, wat resulteerde in een uit gekleurde lijnen opgebouwde architectuur, speciaal voor het Mirómuseum op Mallorca, waarmee ze de Pilar Juncosa i sotheby’s prize won.

In haar werk onderzoekt Irene het verlangen naar ruimte binnen de mogelijkheden van het tekenen en daarbij overschrijdt ze op een speelse manier de grenzen van het papier. Haar werk is nadrukkelijk visueel: vanuit vorm, kleur en materiaal ontstaan de tekeningen van ruimtelijke, verstilde constructies waarbij toeval en imperfectie een belangrijke rol spelen. Het formaat varieert van intiem werk op papier tot monumentale, site-specific installaties waarin het speelse en intuïtieve karakter van de kleinere tekeningen zo veel mogelijk bewaard blijft.

Voor de Bierumer school maakt ze een grote raam- en vloertekening van gekleurd plakfolie. Een tekening die zich in de loop van haar werkperiode in de Bierumer School ontwikkelt en als het ware voortbeweegt in de ruimte. Ze is gefascineerd door tijdelijke ingrepen die een ruimte transformeren, waarbij architecturale elementen een onderdeel van het werk worden.

De zolder van de Bierumer School is eigenlijk al een tekening op zich, het ritme van de balkenconstructie, de lange houten ladder naar een rechthoekig dakluik. De zolder lijkt gemaakt voor projecties en het nostalgische geluid van een dia-apparaat. Door composities van lijnen en kleurvlakken te projecteren op de complexe balkenconstructie, werkt de zolder mee in de tekeningen en ontstaat er een nieuwe, imaginaire ruimte.Een werkperiode in Oost-Groningen is voor de kunstenaar extra bijzonder omdat haar moeder uit Groningen kwam. Als kind logeerde ze in de zomer altijd bij haar nichtje in Bedum en dan kwam ik terug met een licht Gronings accent. Ook ging ze regelmatig bij mijn opa in Grijpskerk op bezoek. Het Groninger dialect klinkt zo vertrouwd. Haar moeder is al jong als verpleegster gaan werken in Ermelo, waar ze de rest van haar leven heeft gewoond, en hoewel ze nooit in Groningen heeft gewoond, voelt ze zich toch een noorderling.

Bierumer School biedt kunstenaars ruimte voor productie en presentatie en is ieder weekend open voor publiek van 14.00 – 17.00 uur. Bierumer School, Hereweg 12, 9906 PE Bierum www.bierumerschool.nl.