Opening: vrijdag 5 april om 19.00 uur

Kunst heeft ruimte nodig en transformeert ruimtes in plaatsen. In “Space as Place” toont het Künstlerhaus werken die hun feitelijke ruimtelijke kwaliteit merkbaar thematiseren, d.w.z. zichzelf bewust “lokaliseren”. Ze transformeren de gewone omringende ruimte tot een speciale plek. De ruimte kan worden ervaren als vergroot of verkleind, als ontspannen of gespannen, als open of gesloten.

In “Raum als Ort” worden de bezoekers van de tentoonstelling zelf de resonerende ruimte van de kunst. Ze kunnen ervaren hoe kunst de kamers van het Künstlerhaus overneemt; kamers van een gebouw dat ooit dienst deed als washuis voor kolenmijnen en mijnwerkers hielp de ondergrondse ruimte te veroveren. Met het oog op de 100e verjaardag van het gebouw is het duidelijk dat ruimtes ruimtes blijven, terwijl plekken voortdurend veranderen – ook met behulp van kunst.

100 JAAR WASCHKAUE
“Space as Place” is de tweede van drie jubileumtentoonstellingen ter ere van het 100-jarig bestaan van het Künstlerhaus Dortmund. Het gebouw werd in 1924 gebouwd als washuis voor Schacht Westfalia en werd voor het laatst gebruikt door de Hogeschool voor Design. Studenten van deze school bezetten het gebouw en vochten voor de ruimte, die nu al 41 jaar een plek voor kunst is.

KUNSTENAARS
Jonas Hohnke
Suse Itzel
Anne Kückelhaus
Nico Pachali
Charlotte Perrin
Hannah Schneider
Nicola Schudy & Thilo Schölpen
Yoana Tuzharova

GECUREERD DOOR
Willi Otremba, Elly Valk-Verheijen

TITEL AFBEELDINGEN
Viola Dessin

VRIENDELIJK ONDERSTEUND DOOR
Culturele Dienst Dortmund

OPENINGSTIJDEN
6 april – 19 mei 2024 / do – zo, 16-19 uur